2016-08-31

Nisyros sala. Dienos ekskursija iš Koso.



Ieškantiems aktyvios veiklos ir norintiems pamatyti ne tik Kosą, bet ir gretimas salas, galima rinktis ekskursijas. Pačios populiariausios -  į Nisyros‘ą - gražią salą su veikiančiu ugnikalniu arba kelionė po dvi saleles- Kalymnos‘ą - garsiųjų Graikijos narų namus ir Pserimos‘ą - ramią jaukią vietą su smėlėtu paplūdimiu.
Prisiklausiusios apie Nisyros salos grožį, jos jaukius miestelius su baltais namukais ir siauromis gatvelėmis, joje esantį jau užmigusį ugnikalnį, kurio krateriu galima pasivaikščioti,  be abejonės, renkamės dienos ekskursiją į Nisyros'ą.

Beje, Nisyros sala yra viena iš mažiausių Dodekaneso salyno salų – vos 8 km skersmens.  Žymi ji savo ugnikalniu, kuris yra vis dar aktyvus, tik šiuo metu miegantis. Paskutinis jo išsiveržimas įvyko prieš 700 metų. Tikėkimės, kad jis ir buvo paskutinis. Įdomiausia tai, kad į vieną didžiausių ugnikalnio kraterių, pavadintą šv. Stepono vardu, leidžiama nusileisti ir po jį pasivaikščioti. Tad neabejotinai pasivaikščiojimas krateriu ir buvo mūsų šios dienos kelionės pagrindinė atrakcija. Verta pasakyti, jog ir pati Nisyros salelė man labai patiko. Ši mažulytė apvalios formos salelė turi savo sostinę (labai gražiu pavadinimu – Mandraki) su 660 gyventojų. Be sostinės saloje yra dar trys kaimeliai – Paloi ( 239 gyventojai ), Nikia ( 61 ) ir Emporeios su vos 27 gyventojais

Galima į Nisyros'ą keliauti savarankiškai, uoste nusipirkus tik bilietą kelionei laivu (~10 eurų) arba iš vietinių kelionių agentūrų įsigyti pilną kelionės paketą, į kuriuo kainą įskaičiuotas paėmimas iš viešbučio, nuvežimas į Kardameną, plaukimas į Nisyros salos, nuvežimas į kraterį ir ekskursiją po sostinę – Mandraki.
Paskaičiavom, kad visas paketas tiek komforto, tiek kainos, tiek laiko taupymo atžvilgiu mums labiau priimtinas, tad paprašom gidės Tatjianos (jei pamenate, jinai mus sutiko oro uoste, atvykus į Kosą) kad prijungtų mus prie grupės, šeštadienį vyksiančios į Nisyros salą, Šios ekskursijos kaina svyruoja nuo 25 iki 30 eur/asm.

Mūsų gidė Tatjana jau keletą pastarųjų metų pasitinkant lietuvaičius oro uoste atvykusius į Kosą bei organizuojanti jiems ekskursijas. Tad nemažai šansų, kad ir jūs su ja susipažinsite!
Taigi po pusryčių sulaukiam savo autobuso, nuvešiančio mus į Kardameną, iš kurios ir plaukia laivas į Nysyros salą. 

Kardamenos promenada

Uoste net 3 laivai pasiruošę plukdyti visus ištroškusius aplankyti Nisyros'ą. Pamojuojam dar tik bundančiai iš rytinio miego Kardamenai.

Kardamenos uostas
Iki salos apie 40 min kelio, tad plaukimas pučiant gaiviam vėjeliui visiškai neprailgsta – žvalgomės ir fotografuojam, tolstančią Kardameną ir Koso salos krantus. O jau netrukus išnyra ir išdidžiai iškilusi Nisyros sala su baltuojančia sostine bei ant uolos besipuikuojančiu Panagia Spiliani (Mergelės Marijos) vienuolynu.



Atplaukus į Nisyros uostą, sėdam į autobusą, nuvešiantį mus iki ugnikalnio. Turistų bent 5 vienetais daugiau nei vietų autobuse, tad mūsų gidei Tatjanai tenka paplušėti įtikinant tuos netilpusiuosius važiuoti kitu autobusu. Pajudam link ugnikalnio, pakeliui klausom istorijas apie salos atsiradimą, gyvenimą joje, apie patį ugnikalnį ir pan. Mano "ideali" rusu kalbą neleidžia pilnai įsisavinti visos išgirstos informacijos, bet, kas svarbiausia, tikiuosi, supratau...ir teisingai supratau!
Taigi legendos byloja, kad Nisyros'a atsirado tada, kai jūrų dievas Poseidonas supyko ant kažkokio milžino ir norėdamas jį užmušti atlaužė gabalą Koso salos ir sviedė į milžiną. Pusiau pataikė, pusiau nepataikė. Taip,  ir susikūrė vulkaninė Nisyros sala iš to mesto akmens, ir sakoma, kad tas vulkanas, esantis salos centre – tai vis dar nenužudytas, karts nuo karto suaktyvėjantis milžinas. Taigi keliaujam į svečius pas šį miegantį milžiną į svečius, tikėdamiesi, kad mūsų vizito metu jis taip ir liks miegoti...
Vingiuotas kelias kyla vis aukštyn, keliukai siaurėja, prieš akis atsiveria vis gražesni vaizdai.



Išlipus iš autobuso, į nosį drioksteli stiprus sieros kvapas, kylantis iš ugnikalnio. Gidė „paguodžia“ kad kuriam laikui prie šio supuvusio kiaušinio kvapo teks priprasti...



Leidžiamės krateriu žemyn. Tikrai karšta...ir ne tik todėl, kad saulė svilina, bet tiesiog jauti, kaip visa žemė įkaitusi, vietomis kyla garai iš žemės..






 



Žinau, kad bus karšta, bet paliesti savo rankomis labai knieti šią garuojančią vietą...Degina!





Einat patartina žiūrėti po kojomis, nes ant tokios kunkuliuojančios skylės užpilus – gresia smarkia padus nudegti.


Atgal žmonės lipa visi įkaitę, raudoni, prakaitas žliaugia...

 

Beje, aš irgi buvau ne išimtis! Vis gi nepaisant savo raudonos tarsi išvirto vėžio išvaizdos sugalvoju, kad nuo kraterio viršaus visai neblogai mano asmenukė atrodytų. Na, jei taip sugalvojau - būtina ir įgyvendinti. Ir kaip tyčia, pūsteli vėjelis ir tas gaivus vėjo gūsis nuskraidina mano kepurę ir pakabina tiesiai ant kraterio šlaito. Stoviu, žiūriu, širdį suspaudžia – šalia guli kitos jau sudegusios tokios pat likimo draugės. Negaliu gi leistis, kad su ja nutiktų tas pats! Na ką...ryžtuosi! Žengiu atsargiai...kraterio šlaitų žemyn... Žinau, kad elgiuosi visiškai blondiniškai - užteks vieno slystelėjimo ir nuriedėsiu apačion...Bet ta kepurė taip visai visai ranka pasiekiama..negaliu gi palikti...Pagaliau! kepurė rankose! Tačiau grįžti viršun kur kas sunkiau: nepasiruošus aš gi kopinėjimui po kalnus. - su "pležankėm" lengvam pasivaikščiojimui atvažiavau. Statau pėdą - akmenys slysta , užsikabinti, pasilaikyti nėra už ko..Ir jau net nesvarbu, kaip šis kopimo procesas atrodo iš šalies - puolu ant keturių ir ropoju už žolių kuokštelių užsikabindama! Ir ką jūs man - iššliaužiu! Raudona raudona...garuojanti karščiau už patį ugnikalnį...ir, svarbiausia,  tokia nepaprastai fantastiškai laiminga! Ir kepurė rankoj! Ir galva savo vietoj!


Spėju, kad šio miegančio ugnikalnio vaizdus atmintyje greit išstums kiti aplankyti vezuvijai - žymiai įspūdingesni, tikra lava besispjaudantys,  bet to adrenalino, kai ropojau kraterio šlaitais gaudydama savo kepurę tikrai nepamiršiu! Ir, aišku, viliuosi, kad mano šių nuotykių niekas nematė ir juolab nenufotografavo, nes kitu atveju, įtariu, tikrai papulčiau į tą kvailiausių žmonių top'ų sąrašą! :))


Vaizdai aplink įspūdingi, tad dar šiek tiek fotosesijų ir,  susėdę į autobusą, toliau keliaujam apžiūrėti salos sostinę – Mandraki. 





 


Be galo jauki nedidelė sostinė: siauros gatvelės, balti namukai, spalvotos langinės, vazonėliai, mozaikos, sudėliotos iš juodai baltų akmenukų, visur žydinčios gėlės, maži spalvoti balkonėliai.



Kaip pasakojo mūsų gidė, tam, kad miestelis išliktų toks, koks dabar yra, valdžia įvedė griežtas statybos taisykles: langinės ir durys gali būti tik medinės, slenksčiai išdėlioti juodų ir baltų akmenėlių mozaikomis, vaizduojančiomis delfinus, paukščius, gėles ar šiaip puošiančiomis ornamentais, pastatai ne aukštesni nei 2 aukštai, leidžiamos apdailos spalvos tik balta, mėlyna, ruda ir raudona.
 

Keliaujame aplankyti garsųjį Panagia Spiliani (Mergelės Marijos) vienuolyną, įsikūrusį ant kalvos. Tačiau kad jį pasiektume, kaip žinia, teks nemažai laiptelių įveikti.


Panagia Spiliani (Mergelės Marijos) vienuolynas - vienas iš seniausių religinių simbolių Nisyros saloje.Jo viduje yra 1400 m. po Kr. pastatyta bažnyčia, kuri be to, kad yra labai jauki ir nepaprastai gražioje vietoje, ypatinga tuo, kad čia laikoma  šventa Marijos ikona. Šios ikonos atsiradimo istorija pasakojama kaip stebuklas. Rugpjūčio 15 d, per Marijos ėmimo dangun šventę prie šio paveikslo plūsta minios piligrimų iš viso pasaulio, nes tikima, kad ikona turi gydančių galių. Kelias tokias stebuklingas istorijas papasakojo ir mūsų gidė iš savo patirties - telieka patikėti, kad stebuklai išties kartais vyksta.  

Ši vieta išties turi savo ypatingą aurą ir neabejotinai viena iš vietų, kurią "must to see" lankantis Nysyros saloje.
Be to, įveikę laiptelius į Panagia Spiliani (Mergelės Marijos) vienuolyną turėsite galimybę ne tik apsilankyti šventoje vietoje, bet ir pasimėgauti  įspūdingais vaizdai į jūrą ir sostinę Mandraki.

 


Į laivą grįžtame vos vilkdami kojas, vis gi karštis atima paskutines jėgas. 
Paliekame Nysyros'ą su kuo gražiausiais įspūdžiais. Visiems planuojantiems atostogas Kose vienareikšmiškai rekomenduoju susiorganizuoti dienos išvyką į šią jaukią ir gražią salą.

P. S. Šiuo metu dirbu turizmo agentūroje   kelionių organizatore, tad jei prireiktų pagalbos ar tiesiog patarimų organizuojantis kelionę į Kosą, visada galite man drąsiai parašyti  - mielai pagelbėsiu!!!


kristinapaulauske@gmail.com
skype: Kristina Paulauske

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą