2016-08-30

Trumpa kelionė į Koso salą. Pirma pažintis



 Skubu pasidalinti savo įspūdžiais ir užfiksuotomis akimirkomis iš mano labai trumpų, bet nerealiai turiningų atostogų Koso ir Nisyros salose! Nors sala visiškai nedidukė (pagrindiniu keliu vos 40 km nuo vieno salos galo iki kito) aplėkti visos nespėjau... o ir nenorėjau! Daug gražių vietų aplankėm, dar daugiau palikom kitam kartui... Bet tikriausiai vis tiek  Kosas man labiausiai asocijuosis su fantastiškai skaniu citrininiu pagal vietinių receptą pagamintu limonadu, kurį, anot reklaminės iškabos, visą išgėręs Jurijus Gagarinas tiesiai į mėnulį išskrido! Ir - - mano naująja RUŽAVA kepure, kurią vėjui nupūtus, vaikštinėjant užgesusio kraterio pakraščiu Nyssyros saloje, keturiomis ropojau šlaitu bandydama ją išgelbėti. Tikiuosi, niekas nematė ir juolab nenufotografavo, nes kitu atveju tikrai papulčiau į tą kvailiausių žmonių top'ų sąrašą! :) Bet šįkart ir galva, ir kepurė savo vietoj, o kitą kartą taip nedarysiu! ;)
Na, bet apie viską nuo pradžių.
Jeigu nėra galimybės turėti ilgas atostogas, galima su ir įspūdžių gausa nė kiek nenusileidžiančias savaitės trukmės kelionei. Būtent tokia nuostata ir vadovavausi, pirkdama lėktuvo bilietus į Koso salą.
Juolab kad ir skrydžių laikas labai patogus ilgojo savaitgalio išvykai. Išskrendama ketvirtadienio popietę, o sugrįžtama – sekmadienio vakarą. O ką jau kalbėti apie piniginei draugiškas skrydžių kainas į šią mažytę Graikijos salą. Tik viena sąlyga - reikia jais pasirūpinti iš anksto...Mano prieš keletą mėnesių pirkti lėktuvo bilietai vos už 80 eurų į abi puses, artėjant skrydžio datai pasidarė beveik auksiniai - kaina pakilo net iki 400 eurų
Taigi vos trys valandos skrydžio  ir mes leidžiamės Koso Hipokrato oro uoste. Prieš nusileidimą žvelgdami žemyn į daugybę salelių smagiai spėliojame, kuris čia galėtų būti Kosas. Aišku, kur čia atspėsi, kai iš aukštai jos visos vienodai atrodo...
 
Ne ne, čia dar ne Kosas!
Iš trečio karto, kai jau akivaizdžiai matyti nusileidimo takas, aišku, atspėjam!


„Hipocrates“ oro uostas vienintelis šioje saloje, veikiantis nuo 1960 m. Nors ir visiškai nedidelis, bet pagal užimtumą tai šeštasis Graikijos oro uostas . Iš jo kasdien vykdomi skrydžiai į Atėnus, taip pat reguliarūs skrydžiai ir į Rodo salą, į kitas Europos šalis skrydžiai yra daugiausia tik sezono metu.


Kaip nuvykti iki viešbučio – galvos sukti nereikia, mat dar Kauno oro uoste įsigyjam pervežimų paslaugą už 4 eurus - pristatys iki pat viešbučio durų! Na, kaip gali atsisakyti tokio pasiūlymo, kai viešuoju transportu bilietas kainuotų berods virš 3 eurų. Jeigu skrisite su Ryanair avialinijomis iš Kauno, tikėtina, kad oro uoste ir jums pasiūlys šias pervežimo paslaugas- rekomenduoju jas užsisakyti: bus ramu - nereikės klaidžioti ieškant viešbučio, o ir laiko susitaupysite.


Ach, tas beribis graikų svetingumas! 
Na štai mes jau autobuse: klausomės mūsų gidės Tatjanos, kuri pasitiko oro uoste, trumpo pristatymo apie Kosą bei stebime pro autobuso langą prabėgančius vaizdus, norėdami kuo greičiu susidaryti įspūdį, kur gi mes čia atvykome ir kaip čia ta sala atrodo.

Nors Kosas neretai vadinamas "plaukiojančiu sodu“, tačiau pro autobuso langą prabėgantys vaizdai visiškai neprimena sodo. Na, aišku, nėra ko stebėtis tuo: pati vidurvasario pabaiga, lietaus vasaros metu beveik nebūna, saulė kaitri, tad gamta saulės išdeginta.


Mūsų viešbutis "Yiorgos hotel" ( http://www.yiorgoshotel.com/en/) įsikūręs Koso mieste, apie kilometrą nuo pačio centro, šalia jachtų uosto, pėsčiomis pasiekiamas centras, autobusų stotelė gretimais, krantinė pasivaikščiojimams. O ir pats viešbutis, nors ir visiškai kuklus, bet labai tvarkingas, jaukus.  Baldai, aišku, nusidėvėję, santechnika sena, bet dėl geros lokacijos ir kainos galima dėti pliusiuką prie šio viešbučio. Ieškantiems paprasto ekonominio varianto mieste, drąsiai rekomenduoju. Labiau tinkamas jaunimui, poroms, grupelėms,.







Koso miestas
Išsikrovę daiktus keliaujam pirmai pažinčiai po vakarėjantį Koso miestą,
Uosto krantinė gražiai sutvarkyta: čia įsikūrusios kavinės,  įrengti dviračių takais,  kuriais vyksta gan intensyvus dviračių eismas.



Visame pasaulyje Kosas žinomas kaip Hipokrato, medicinos tėvo, gimtinė, tad nenuostabu, kad saloje jam yra skiriama daug dėmesio. Vienas iš jų – Hipokrato medis.
Aplankome Hipokrato medį. Pasakojama, kad po šiuo prieš daugiau nei tūkstantį metų pasodintu medžiu Hipokratas mokęs savo studentus. Šiuo metu medis išties labai senas, atrodo gana pavargęs, šakos paramstytos, kamienas išdžiūvęs.

3 komentarai:

  1. Kad kelionė būtų gera, tikrai nebūtina keliauti mėnesį. Man asmeniškai viskas priklauso nuo kelių dalykų - kompanijos, nusiteikimo ir šiek tiek sėkmės. Daugiau nieko nereikia. Va neseniai čia kelionės į Tenerifę metu su drauge galvojom, kad ai, gal lieva 5 dienoms skirsti ir tra ta ta.. Bet buvo LABAI gerai, nes tiesiog nusispjovėm į tą laiką. Netgi nebuvom užsibrėžę pamatyti visų lankomų vietų - tiesiog išeidavom iš ryto ir klaidžiodavom - tiesiogine ta žodžio prasme. Taip gerai atjungdavo smegenis - grįžom ir pailsėję, ir laiką galvose pratempę ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dabar žiūrėjau tai pavasariui bilietai internetu į Kosą iš Vilniaus kainuoja tikrai nemažai... Pirmyn ir atgal apie 300 eurų. Manau teks atidėti planus aplankyti Kosą ir tenkintis kelione vykstant kitur. Svarbiausia juk pailsėti gerai, o ne apsibrėžti kelionę ir lankytinas vietas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ir as pritariu, kad nebutinai reikia ilgos keliones kad ji butu nereali! Nors ir trumpos bet ivairios pazintines keliones gali buti tikras geros nuotaikos ir nauju ispudziu uztaisas!

    AtsakytiPanaikinti